KWIATOWE SZALEŃSTWO – CZYLI NASZE ZABAWY KULINARNE…..Z JADALNYMI KWIATKAMI
Nie każdy wie, że wiele z kwiatów ogrodowych możemy wykorzystać nie tylko do wazonu, ale też jako dodatek do dań……..sałatek, deserów, wypieków.
My eksperymentowaliśmy z takimi jak: bratek, stokrotka, fiołek, mniszek, begonia. Pięknie wyglądają na talerzu, niektóre są również bogate w witaminy i cudownie smakują. Warto znać warunki uprawy takiego kwiatka, abyśmy byli pewni, że nie zastaniemy chemicznych nawozów czy środków ochrony roślin.
Zabawę rozpoczęliśmy od zrobienia CZAPKI KUCHARSKIEJ ??
Potrzebujemy: 3 kartki papieru ksero A4 w kolorze białym, klej, nożyczki, ołówek, linijka.
Sklejamy 3 kartki wzdłuż ich dłuższego boku. Następnie rysujemy linie pionowe o szer. 3,5 cm zaczynając na wysokości kartki ok. 15 cm. Tniemy paski i podklejamy do środka. Odmierzamy wielkość dziecięcej główki i sklejamy czapkę klejem. Gotowe!
Teraz nasze pyszne NALEŚNIKI Z BRATKAMI ?
Potrzebujemy: 1 szklanka mąki pszennej, 2 jajka, 1 szklanka mleka, 3/4 szklanki wody, szczypta cukru i soli, 2 łyżki oleju roślinnego.
Składniki miksujemy, wylewamy dużą łyżką na patelnię. Następnie układamy umyte bratki na placku i odwracamy na drugą stronę, smażąc do uzyskania złocistego koloru. Smacznego!
Największa frajda i zastrzyk witamin to nasza SAŁATKA ZE STOKROTKAMI ?
Potrzebujemy: sałata masłowa, ser biały, pomidor, szczypior, natka pietruszki, stokrotki, sól, pieprz, oliwa z oliwek.
Składniki kroimy, mieszamy, doprawiamy przyprawami, polewamy oliwą i dekorujemy stokrotkami. Pycha!